Mooie vrije tijdsbesteding: kortdurend vrijwilligerswerk

 “Een goede besteding van mijn vrije tijd”

“Vanaf morgen tot begin augustus ben ik beschikbaar. Ik zit niet graag stil en zou graag wat zinvols met mijn vrije tijd doen. Vanuit mijn persoonlijke ervaring weet ik hoe fijn het is als je iets voor een ouder iemand kan doen, beide kanten op,” aldus Corneel, vrijwilliger bij Dagbehandeling PG Snavelenburg.

 Halverwege mei 2017 meldt Corneel zich bij de Vrijwilligerscentrale omdat hij op zoek is naar passend vrijwilligerswerk. Nu ruim 4 maanden later kunnen we spreken van een ontzettend mooie ervaring voor alle partijen. Ondanks dat Corneel vooral geen noodzaak ziet dit onder de aandacht te brengen omdat hij er geen extra waardering voor wenst, ziet hij het effect van zijn komst op de bezoekers en gunt hij de bezoekers dit meer; (jonge) vrijwilligers die met een klein gebaar iets voor oudere mensen betekenen.

 Dagbehandeling Psychogeriatrie Snavelenburg, onderdeel van Careyn, is er voor mensen met een beginnende en gevorderde vorm van dementie, of een niet aangeboren hersenletsel, die voor hun verzorging en begeleiding een groot beroep doen op hun naaste omgeving. Hierbij kunnen mensen nog wel zelfstandig thuis wonen maar is er behandeling of begeleiding nodig.

 De 24-jarige Corneel was klaar met een studie scheikunde en is nu net gestart met een aanvullende lerarenopleiding. Juist in deze tussenliggende maanden heeft Corneel zich vrijwillig ingezet. Hij kijkt hier enthousiast op terug: "Het geeft zo'n goed gevoel om die mensen weer even helemaal te zien opbloeien! Vaak hoor je ook dat ze er naar uitkijken dat je komt."

De dagbehandeling kijkt meer dan tevreden terug op de werkzaamheden van Corneel; “Een super vrijwilliger voor

ons!! Hij praatte “gewoon” met de mensen, niets betuttelend, doch wel rekening houdend met. En wat zo leuk was: nu konden de bezoekers vaker naar buiten want Corneel durfde wel met de rolstoel de straat op! Bezoeken naar de kinderboerderij, het park, het dorp; wat gaan we dat enorm missen want dat lukt ons zelf nauwelijks nog om te organiseren. De bezoekers waren ook gek op hem.”

Een mooi voorbeeld van een positief effect van een (jonge)man als vrijwilliger en  hoe ook kortdurend vrijwilligerswerk van toegevoegde waarde kan zijn voor een organisatie. Beide partijen zijn het eens met elkaar; dit gun je de bezoekers meer. Mocht er dan ook iemand zijn die het leuk lijkt de functie van Corneel over te nemen of die geïnteresseerd is in (soortgelijk) vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht via  vrijwilligerscentrale@welzijnsv.nl of via (0346) 290710.

Terug naar nieuwsoverzicht

Design & Bouw: Two Visions